Żywność bez nieproszonych gości

salon z tapetami grandeco tapety grandeco poznań poznański salon z tapetami fotele wypoczynkowe przykrycia basenowe

W kuchni mamy całe mnóstwo jedzenia i są to produkty różnego rodzaju. Jedne przechowujemy w lodówce, inne w szafkach i szufladach. Do dwóch ostatnich trafia wszelka żywność sucha, a więc mąka, kasza, ryż, bułka tarta czy pieczywo. Te rzeczy są konieczne dla zbilansowanej diety, ale by móc się nimi cieszyć bez przykrych niespodzianek powinniśmy pamiętać o właściwym przechowywaniu. Tak się bowiem składa, że w suchych produktach lubią rozwijać się owady.

Niektóre z nich traktują kuchnię jako stołówkę i miejsce dla swobodnego, niekontrolowanego rozrodu. Skutki bywają opłakane. Najwięcej problemów stwarza insekt, którego spotkać najłatwiej, czyli mól spożywcza. Jeśli pojawi się jeden, możemy być pewni, że lada moment uderzą większą liczbą. Mole kuchenne szybko się rozmnażają i w ciągu krótkiego czasu mogą opanować kuchenne zakamarki.

Istne spustoszenie w zapasach czynią larwy moli – są bardzo żarłoczne i pochłaniają głównie produkty zbożowe. Zostawiają po sobie odchody w postaci białych pajęczynek. Po znalezieniu takowych zanieczyszczoną żywność należy wyrzucić do kosza. Skutecznym środkiem, który eliminuje dorosłe osobniki są zawieszki feromonowe, do których owady się przyklejają i giną. We znaki może dać się również wołek zbożowy, choć występuje on rzadziej niż mole.

Ten niewielki chrząszcz również pożera suche pokarmy i błyskawicznie rozmnaża. Problem z takimi owadami polega na tym, że możemy przywlec je do swojej kuchni ze sklepu – larwy czasami znajdują się w źle przechowywanych towarach na sklepowych półkach.

spafactory.pl © 2019 | Newsphere by AF themes.